Призовани, изненадани, обичани

Каква следа в обществото остави визитата на папа Франциск

12.05.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Призовани, изненадани, обичани

По време на апостолическо си пътуване в България под мотото "Мир на земята" папа  Франциск даде толкова знаци, че за тълкуването им ще ни трябва поне денонощие. И те не бяха само религиозни. През вярата, любовта, смирението, които демонстрира, главата на римокатолическата църква отправи и значими политически послания. Те, както и верските, бяха свободно интерпретирани в зависимост от конюнктурния интерес на интерпретаторите. Папата си замина и взаимните обвинения в корупция на управляващи и опозиция продължиха  с пълна сила.

Най-сериозни последствия се очертават за построилите къщи за гости с евросредства.

Прокуратурата вече месец проверява всички 736 "къщи за тъщи", построени по Програма за развитие на селските райони между 2007 и 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Започваме с въпрос, дали Ватикана използва религията за политически цели, накрая ще го зададем и по отношение на управляващите.

Втора седмица те методично искат прошка за злоупотребите си с власт и служебно положение. Или както обобщи премиерът в интервю за БНТ, за манталитета си. Безспорно, че Борисов го е яд и го е срам. И сигурно няма намерение да подава оставка за трети път. Но кой е виновен за лъжичките катран в меда на съпартийците му?

Тези и още теми коментират в студиото на "Видимо и невидимо" доц. Красен Станчев – икономист, Икономиста, Давид Леви – политически анализатор, Философа и Константин Марков – поп-певец, Артиста. Неделя, 17.30 часа по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>