Настъпва ли антиглобализмът

Антиглобалистки ли са протестите в Европа и България

13.01.2019 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Настъпва ли антиглобализмът

Глобализация и антиглобализация. Поредният протест на жълтите жилетки във Франция е информационен повод за такъв разговор. Част от исканията на жилетките са утопични, други – фантасмагорични, някои – направо мракобесни. Собствениците на малки бензиностанции в България се готвят да последват челния пример на французите заради очакваното влизане в сила на новия Закон за горивата, облагодетелстващ големите вериги бензиностанции. Засега приемането му бе отложено с шест месеца.

Надига ли се нова антиглобалистична вълна, ще ни залее ли тя на евроизборите през май, как да й противостоим? След като участва в церемония по освещаване на бойните знамена на Йордановден, президентът Румен Радев за пореден път разкритикува управляващите за процедурата по избор на изтребители за българската армия. Към предколедното обвинение в лобизъм Радев добави още две: че купуваме изтребители, вместо да дадем парите за пенсии, и че изборът на Ф-16 е удар по доверието на европейските партньори, които правителството е използвало като статисти в конкурса.

На 14 януари 2009 хиляди граждани протестираха на площада пред Народното събрание срещу управлението на "тройната коалиция" - БСП, ДПС и НДСВ. На 28 януари 2013 започнаха антимонополните протести, довели до втората оставка на премиера Борисов. Съдейки  по началото му, януари 2019 също няма да е спокоен за управляващите. Ще успеят ли те да „надградят стабилността“ от първите 2 години на третия си мандат?

Коментари в студиото на "Видимо и невидимо"  по Bulgaria ON AIR на Ивайло Михайлов – оперен певец, проф. Анна Кръстева - политолог,  Евгений Кънев – финансист!

Втора част гледайте тук >>