Думите и делата на 2018-та

Топ три на 2018

30.12.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Думите и делата на 2018-та

Навръх поредната Нова година ще се опитаме да се вгледаме в изтичащите 365 и да хвърлим поглед към следващите 365 икономически и политически дни на България. Звучи шаблонно, но е полезно и вероятно приятно занимание, щом ние го правим всяка година, а вие всяка година го гледате .

Политическите анализи и прогнози са любимо занимание на всеки българин, колкото и да смята, че политиците са маскари и че нищо не зависи от него. Прогнози за развитието на обществото пък дори не ни хрумва да правим – вероятно защото отъждествяваме обществото със себе си, а както знаем, всеки е съвършен в собствените си очи дори след останалите му докажат противното. Що се отнася до икономическите прогнози, има  школи като Австрийската, според които това е доста рисковано и гарантирано неточно занимание заради практическата невъзможност да предвидим конкретната дейност на предприемачите по света и у нас.

Ако решим днес да не правим прогнози, ще си задаваме фундаментални въпроси - "по конспекта", както правят академични умове като нашите гости. Ще чуем три паралелни политико-икономически погледа върху случилото се в България тази и предишните години. От една страна, за да се ориентираме по-добре, от друга – за да видим дали наистина няма ляво и дясно в думите и делата, както българските политици трето десетилетие ни убеждават. За разлика от тях аз твърдя, че има. И че правилната обществена формула никога не е била "най-голямо щастие за най-много хора" - поне не и за политиците, които ни управляват. В края на краищата ние си ги избираме. И кога, ако не в края на годината, е време да оценим избора си. С плюс или минус. Както в математиката, така и в политиката смесено действие няма. Но има възможност да потърсим лошото в доброто и залога за бъдещите си успехи в сегашните ни провали.

И така, какво значимо се случи в политиката, икономиката и обществото през 2018? Какво от нея ще пренесем в 2019? За добро или за зло? Ще търсим отговорите на тези въпроси с гостите на предаването: доц. Здравко Попов  – политолог, Философа, д-р Георги Ганев – макроикономист, Икономиста и Димитър Бочев – писател, Артиста. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук>>