Турбуленции: накъде върви Европа

Дебнат ли нови рискове отношенията ни с Македония

16.12.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Турбуленции: накъде върви Европа

Англия и Франция продължават да се тресат. В обръщение към нацията френският президент Еманюел Макрон обяви социално и икономическо извънредно положение. Той обеща увеличение със 100 евро на минималната месечна заплата още от януари 2019 и заяви, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Британският премиер Тереза Мей обяви, че отлага гласуването на сделката за Брекзит в парламента и се връща в Брюксел, за да продължи разговорите с европейското ръководство. Особена оспорвана на Острова е договорката за т. нар. "предпазна мрежа", чиято цел е да избегне "твърда граница" с Ирландия.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предупреди, че България може да наложи вето върху кандидатурата на Македония за ЕС, ако към Договора за добросъседство не бъде подписан анекс, че до 1944 година двете страни са имали обща история. Каракачанов заяви това във връзка с изказването на Зоран Заев пред парламента на Македония, че Преспанският договор  с Гърция дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това. Според президента Румен Радев, проблемите в България не били в резултат на липсата на диалог между него и правителството. На какво тогава се дължат те?

Тези и още теми ще коментират в студиото на "Видимо и невидимо" Никола Григоров – издател, Патриота, Лъчезар Богданов - макроикономист, Икономиста и Пламен Юруков – философ, Философа по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>