Предколедни развръзки: с дъх на газ

Предколедни развръзки: Брекзит

09.12.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Предколедни развръзки: с дъх на газ

Миналата седмица парламентът гласува промени в енергийната стратегия на България, свързани с транзита и доставките на газ към и през България и изграждането на газовия хъб "Балкан" и газова борса. Целта им е хем да бъде спазено европейското енергийно законодателство, хем руският газ от Турски поток да не ни заобикаля. Изграждането на инфраструктурата около хъба ще ни струва милиард и половина евро, но управляващите се надяват те да бъдат компенсирани от транзитните такси. В момента те са на стойност 107 милиона долара годишно, т.е. средно 6,7 долара на 1000 кубически метра пренесен газ. Излида ли тази сметка?

Гласувайки бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК), депутатите го превърнаха в дебат за това, ще има ли задължителното по закон машинно гласуване на изборите догодина. Предвидени за целта пари има, макар че те едва ли са исканите от БСП 50 милиона лева. Друг е въпросът дали ще има машини.

На 25 ноември европейските лидери подписаха споразумението за "Брекзит" на извънредна среща на върха, след като Испания оттегли в последната минута ветото си за Гибралтар. Сделката бе предшествана от близо 18-месечни преговори между Лондон и Брюксел, а "изходът" ще се случи на 29 март 2019 година. Открива ли се пред Великобритания светло бъдеще?

Коментари по темите в студиото на "Видимо и невидимо" на д-р Атанас Славов – конституционалист, Юриста, Мартин Владимиров – енергиен експерт, Икономиста и Васил Стоев-Ампега – рок-музикант, Артиста. Неделя, 17.30, по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>