Опитва ли се Русия да завладее и Азовско море след Крим

Защо Унгария прие македонски "бежанец"

02.12.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Опитва ли се Русия да завладее и Азовско море след Крим

Въоръжените сили на Украйна и Русия се сблъскаха в Азовско море. Русия плени два украински бронирани катера и влекач. В отговор Украйна обяви военно положение за 30 дни в районите, които непосредствено граничат с Русия. Светът осъди умерено действията на Русия: ЕС излезе с призив за дипломатическо решение на конфликта, Съветът за сигурност на ООН дори не прие резолюция. Единствено генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг еднозначно каза, че няма оправдание за действията на Русия. През годините обаче се видя, че такива официални реакции не впечатляват Кремъл. Опитва ли се Русия да завладее и Азовско море след Крим, и може ли да бъде спряна?

Сигурно сте чували стария еврейски виц: "Лъжичката се намери, но лошото чувство остана". Та така и с правителството - Валери Симеонов вече не е вицепремиер, но усещането за криза в редиците на управляващите се затвърди. Оттук нататък започват тънките политически сметки на управляващи и опозиция.

Унгарският премиер Виктор Орбан защити решението да предостави убежище на бившия си македонски колега Никола Груевски с аргумента, че Унгария винаги е гледала на Македония като на съюзник. Покрай този арест бе припомнен доклад на македонските тайни служби, че центърът на руското военно разузнаване ГРУ е в София. Какво се случва в Македония и как то ще рефлектира върху българската политика?

Темите коментират в студиото на "Видимо и невидимо" д-р Георги Цветков – експерт по сигурността, Атлантика, Христо Анастасов– политолог, Философа и Мирослав Ризински – общественик, Патриота. Неделя, 17.30, по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>