"Избори на гнева"

Преходът в България стана на 29 години

11.11.2018 | 21:24 Редактор: Зара Паталева

Преходът в България стана на 29 години. Дълго си представяхме крайната му цел като създаване на идеален свят. Западът също има своя грях за този ход на нещата, защото не допусна дебати за история, ценности, морал и политическо съзидание в освободилите се от комунизма страни. Приравни ни с бившите си колонии и не ни позволи никакво политическо въображение. Усилията за създаване на демокрация и пазар преминаха в усилия за изпълнение на критерии за прием: в Съвета на Европа, в ЕС, в СТО, в НАТО. Обществото се претовари и голяма част от него се обърна към популизма.  ГЕРБ дойде на власт и се застоя, ''за да не се върнат комунистите''. Има ли изход от този омагьосан кръг?

Има ли парламентарната опозиция ресурс да свали управляващите, а извън парламентарната – да влезе в парламента? Чукат, хлопат или вече са вътре предсрочните избори за нов български парламент?

Избори на гнева в САЩ. Какво означават тези резултати за Америка и света? Измиха ли частичните избори „моралната и финансова мръсотия, която Тръмп донесе в Белия дом“? Отвори ли се открит път за  импийчмънт на президента Тръмп?
 

Втора част гледайте тук>>