Ценности и "ценители"

Протестите пред парламента – има ли сценарий срещу правителството

23.09.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Ценности и

Лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен призова европейските популистки партии да се обединят на изборите за ЕП през 2019 и на мястото на изчерпания ЕС да учредят "Съюз на европейските нации". Това стана след като на 12 септември 2018 ЕП стартира наказателна процедура срещу Унгария по т. 7 от Договора за ЕС заради "ясен риск страната да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава съюза".

Когато през 2005 г. бе отхвърлена европейската конституция, експерти препоръчаха "швейцарски модел" за функционирането на ЕС. На 16 септември няколко хиляди души гласовито го препоръчаха и за България. Те поискаха смяна на системата и оставка на правителството, забрана на всички партии и управление чрез референдуми. Повториха и голяма част от исканията на референдума на Слави, които бяха отхвърлени от Конституционния съд или обезсмислени с последващи законови промени. 

Журналистът от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов и негов румънски колега бяха арестувани от полицията, докато разследваха унищожаването на документи за източване на еврофондове. Журналистите бяха освободени след намесата на консула на Румъния. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов не само отказа да се извини, но и лансира изключително манипулативната теза, че журналистите искали да са нещо повече от останалите граждани на страната. 

Темите в предаването коментират Юлияна Николова – портал Европа, Европеиста, доц. Красен Станчев – икономист, Икономиста, д-р Любомир Канов – писател и публицист, Артиста. Димитър Стоянов от сайта "Биволъ"се включва в предаването, за да разкаже своята версия по повод арестите на българския и румънски журналист. "Видимо и невидимо" - неделя, 17.30 часа,  по Bulgaria ON AIR !


Втора част гледайте тук >>