America first

Ние сме най-силните!

19.08.2018 | 19:30 Редактор: Зара Паталева
America first

На 13 август 2018 президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроекта за бюджета на Пентагона за 2019-та финансова година, предвиждащ рекордните 716 млрд. долара разходи за отбрана. Този бюджет "ще даде на американските военни огневата мощ, от която се нуждаят, за да спечелят бързо и решително всякакъв конфликт", заяви Тръмп."Ние сме най-мощните. Ние сме най-добре финансираните. Ние сме най-многочислените. Ние сме най-силните. Ние сме най-хитрите", изтъкна той.  

На 6 август 2018 Тръмп подписа указ, с който се възобновяват икономическите санкции срещу Иран. Ще се стигне ли до преформатиране на ядреното споразумение, тепърва ще видим. Ще видим и дали Техеран ще потърси нови пазари в Китай и Русия, и дали се кове  нова коалиция ЕС, Китай, Русия и Иран срещу Америка, Саудитска Арабия и Израел. 

Русия  също продължава да бъде обект на американските санкции. В законопроект с красноречивото име "Закон за защита безопасността на Америка от агресията на Кремъл" четирима републиканци поискаха от Тръмп да обедини всички досегашни санкции срещу Русия и да създаде в правителството „санкциониращ координационен офис“ за договорености с ЕС по отношение на санкциите срещу Русия. 

Сложни са и отношенията на Тръмп с ЕС като цяло и с водещата икономическа сила в Европа – Германия. На срещата на върха на страните-членки на НАТО в Брюксел, американският президент изтъкна, че "неуместната" сделка на Германия за доставка на газ с Москва я е превърнала в "пленник" на Русия. Тръмп имаше предвид Северен поток-2.

На 10 август Тръмп разреши и повишаването на митата върху вноса от Турция, особено за стоманата и алуминия, в "защита на националната сигурност" на САЩ. В резултат турската лира спадна с 40% спрямо долара. В отговор, на 14 август Турция заяви, че ще бойкотира електроника, произведена в САЩ. 

Темите коментират финансистът Eвгени Кънев, експертът по сигурността -  Алекс Алексиев и политологът  Николай Василев, "Видимо и невидимо" по Bulgaria on air.

Втора част гледайте тук >>