БКП - враг номер едно на България

Колко българи загиват от терористичните актове и "въстания" на БКП

05.08.2018 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
БКП - враг номер едно на България

До преди два месеца в България нямаше написана след падането на комунизма история на БКП. В края на май тази година проф. Никола Алтънков издаде "История на БКП" в повече от 800 страници. Научната му мотивация била „изобилието на агенти и доносници на Държавна сигурност, както и на щатни чиновници в МВР или МО, сътрудници на ДС и РУМНО в хуманитарните дисциплини, особено в историческите науки, археологията, политологията и социологията“. Политическата – ненамаляващата тежест на партията в българската политика. 

Главният фокус на изследването са отношенията между БКП и властта. Проф. Алтънков е ползвал богатите архиви на Коминтерна и неговите издания, за да възстанови историята на БКП от 1919 до 1936 г.  Изпозвал е и многобройната и качествена историческа литература, издавана в САЩ и Великобритания, която българските му колеги са пренебрегвали заради незнание, нежелание или невежество. 
Едно от звучащите скандално твърдения на автора е, че въоръжените действия за завземане на властта, опитите за революция и почти непрекъснатият седемдесетгодишен терор не са предизвикани, още по-малко са провокирани от правителствата преди 9 септември 1944. Българските комунисти започват да създават въоръжена организация с цел насилствено завземане на властта още между 1915 и 1918 г., преди „болшевизацията“ на Партията. Веднага след присъединяването на БКП към Коминтерна започва субсидирането й от Москва – с по 20 милиона лева годишно. Българският народ, атакуван от комунисти и земеделци, е бил в състояние на неизбежна отбрана.

Книгата разбива множество митове и хвърля нова светлина върху много конфликтни периоди от най-новата ни история. Накрая поставя въпроса за паметта и забравата с поглед към утрешния ден на България. 

Темата коментират историците проф. Никола Алтънков и проф. Евгения Калинова, както и издателят Никола Григоров. "Видимо и невидимо" по Bulgaria on air


Втора част гледайте тук >>
 

 

   


1
1 rate up comment rate down comment 0
Мара Попович
преди 5 години
Предаването за реклама трудовете на проф.Калинова ли беше или да се запознаем с "Историята на БКП" от проф.Алтънков ?! Мъжете в предаването се указаха големи кавалери, поздравления :) Сигнализирай за неуместен коментар