Сватби и брадви

Идва ли краят на 27-годишния спор между Гърция и Македония

24.06.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Сватби и брадви

Новото име "Северна Македония" не се приема еднозначно и в двете страни. Гръцкият премиер Ципрас преодоля вот на недоверие по темата, а Македония ще трябва да промени конституцията си и да проведе референдум. И в двете страни демонстрират националисти, за които договорът е национално предателство. И двамата премиери вероятно се надяват да влязат в историята на своите страни. Какво означава споразумението за България и трябва ли да имаме нова политика към западната ни съседка?

Бойко Борисов предложи да бъдат затворени всички граници в ЕС, за да се спре потокът от нелегалниимигранти.Споредпремиера те могат да се превърнат в източник на войни в Европа. "Ако сега не се помогне на Западните Балкани, после ще е много късно", подчерта той. Ще приеме ли Европа предложения от България подход? 

Банковият съюз ще даде най-бързата рецепта фиаското КТБ да бъде забравено, а другите тлеещи проблеми в банковия сектор – изчистени. Дали обаче това означава, че България отлага подаването на документи за ERM II, което се канеше да направи до края на този месец, и с колко? Темите коментират в студиото доц.Милена Стефанова – политолог, д-р Боби Бобев – дипломати Радослав Пашов – финансист. 

Втора част гледайте тук >>