"Осанна!" или "Разпни го!"

Божиите и политическите страсти

08.04.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева

В седмицата на Христовите страдания ще говорим за българските политически страсти, за да ги сравним накрая с Божиите. И за пореден път да се убедим, че от „Осанна“ до „Разпни го!“ има една крачка. Два бяха най-инфарктните сюжети през последните дни – позицията на българското правителство по казуса "Скрипал“ и огласяването на досието на Юлия Кръстева. България няма да гони руски дипломати и технически лица от страната. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Оправданията: липсват достатъчно доказателства; пазим канала за комуникация с Русия.

Агентурното минало на "световната интелектуалка", семиотик и лингвист, Юлия Кръстева, вече няколко седмици буни духовете във все по-стесняващите се интелектуални среди на България. Миналия вторник Кръстева, която живее във Франция от 50 години, бе оповестена като сътрудник на Първо главно управление на ДС с псевдоним Сабина. Тя категорично отрече информацията, окачествявайки я като клеветническа, "не само "гротескна и невярна", но и "атака срещу нейната чест", но пък даде пореден повод да обсъдим мотивацията на сътрудниците на комунистическите тайни служби и бъдещето на комисията, натоварена да ги разкрива. Гости в предаването са  архиепископ Христо Писаров , д-р Дейвид Мосъп и Петър Бояджиев.

Както подобава на Великден, ще обсъдим колко страст има в тези два казуса, които като че ли събират в себе си миналото и бъдещето на България. Три десетилетия страната е разкрачена от политиците между Изтока, от който се корумпират, и Запада, от който се финансират; пет десетилетия Юлия Кръстева е крила компромиса си с миналото, вероятно направен заради бъдещето. Има ли разлика между юдейското „Не прави на ближния си това, което е лошо за тебе“ и християнското „И тъй, във всяко нещо, както искате да правят человеците на вас, така и вие правете на тех, защото това е законът и пророците"? 

Втора част гледайте тук >>