Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Корупция в институциите и разлом в българските партии

Корупцията засяга цели институции, а не отделни лица, коментира политологът Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR

20.04.2016 | 20:57 Редактор: Вероника Цветанова
Корупция в институциите и разлом в българските партии

Според политолога Стойчо Стойчев ГДБОП не би изпитала затруднение при провеждането на антикорупционни акции, защото злоупотребите със служебно положение са често срещани. В ефира на Bulgaria ON AIR Стойчев обясни, че в България, когато се говори за корупция, се гледа само от персоналната страна на проблема, а той засяга корумпирани институции.

Днес при операция на ГДБОП бяха арестувани 8 души от Фонда за лечение на деца. Групата е обвинена в длъжностни престъпления и получаване на подкупи. Става въпрос за злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването и транспортирането на семействата им до страни зад граница.

"Управлението е твърдо решило да преодолее някои системни проблеми. Проблемът е, че това се прави без ясна стратегия или поне не е публично оповестена. Когато се предприема политика за борба с корупцията на всички нива, това се заявява", допълни Стойчо Стойчев.

Той обясни, че премиерът Бойко Борисов предупредил партийния актив на ГЕРБ, че всякакви прояви на корупция няма да бъдат толерирани.

Повдигнат бе и въпросът за корупционния скандал с шефа на Агенция "Автомобилна администрация", бившата ДАИ, Цветелин Цветанов, който бе обвинен във взимане на подкупи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки. Скандалът породи множество въпроси в партия ГЕРБ относно това, кой носи отговорност за поста на Цветелин Цветанов в ДАИ, дори се пробудиха съмнения в Цецка Цачева, че носи отговорност за назначението му.

Според политолога Стойчев този скандал не би разклатил редиците в управляващата партия, защото е консолидирана около лидера си Бойко Борисов и авторитетът му не може да бъде поставен под въпрос.

Относно стабилността на други партии като БСП, ДПС и РБ експертът сподели, че те нямат стабилно електорално присъствие.

Стойчев добави, че РБ запазва присъствие сред избирателите, но то не е гарантирано при гласуване за следващ парламент.

По отношение на новата партия на Лютви Местан ДОСТ Стойчев сподели, че тя прави най-сериозен опит за удър по ДПС. Новата партия заявява за друг тип електорат, с демострация на по-близки връзки с Турция, което би могло да им даде по-голямо предимство пред ДПС.