Слънце в душите

За Европредседателството и Брекзит

14.01.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Слънце в душите

Българското европредседателство започна по български - с показно убийство на бизнесмен, масови протести и вот на недоверие. За съжаление тези събития – поне формално -  не бяха сред темите на свиканото от президента на 9 януари заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, което обсъди ролята на България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на нашето европредседателство. Европредседателството бе открито на 11 януари в Народния театър в София, но международната му премиера бе четири дни по-рано, на Ивановден в Истанбул, на откриването на реновираната българска църква Свети Стефан.Може ли България да помогне Турция да влезе, а Англия да не излезе от ЕС – това е първата тема в предаването, която коментираме заедно с Дейвид Мосъп – лингвист, Ивайло Трифонов – политик и рок-певецът Константин Марков.

Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, каза патриарх Неофит при откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул. Оценките на българския премиер Борисов и турския президент Ердоган бяха доста по-политически. Борисов определи тазгодишния Ивановден като „много добра инвестиция в бъдещето“ и си пожела да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да подобрят отношенията с Турция. Ден преди това Борисов беше казал, че Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. От своя страна министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм видя хубави послания от европейските приятели на Турция по време на българското европредседателство и пожела да изпрати към Европа посланието: „Да сме толерантни“.

Осем души бяха убити през първите 8 дни на януари. Убийства, както и корупция, има във всяка страна по света. Но малко страни от ЕС имат мутренската история на България, която забърка амалгамата от престъпници, полицаи и „добре облечени бизнесемени“, станала емблема на българския преход. Парите от Европа свършват и се преразпределят територии, Русия си събира вересиите – това са завъртялите се в публичното пространство конспиративни теории, за които разследващите органи дори не намекват. В същото време експерти по сигурността прогнозират, че най-лошото тепърва предстои. Хвърлят ли сянка показните убийства върху имиджа на държавата? Това обсъждаме във втората част на предаването. Гледайте ни!

Втора част гледайте тук >>