Докъде стигна Brexit

Излизането на Великобритания от ЕС е грешка

17.12.2017 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Докъде стигна Brexit

На 8 декември 2017 премиерът Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха пробив в процеса за Brexit. По трите основни въпроса - правата на гражданите, сметката и границата с Ирландия - те постигнаха прогрес, достатъчно голям, за да се мине към втората фаза на търговски преговори. Според политикът Мартин Димитров, "излизането на Великобритания от ЕС е сериозна грешка. Самата страна ще плати огромна икономическа цена и ЕС също ще загуби , но загубите ще бъдат по-концентрирани във Великобритания.“ Как ще се разведат Великобритания и Eвросъюза? To коментираме заедно с политикът Мартин Димитров, писателят проф. Валери Стефанов и интеликратът Давид Леви  в първата част на предаването!

Американският президент Доналд Тръмп изпълни поредно свое предизборно обещание – съгласно решението на Конгреса от 1995 г. да се признае Йерусалим за столица на Израел, реши да премести посолството на САЩ там. По думите на  интеликратът Давид Леви , "Ерусалим е споменат 669 пъти в Стария завет и нула  в Корана.“ Отвори ли Тръмп кутията на близкоизточната Пандора ?

Развитието на ядрената енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-ти и б-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови мощности като перспективен ресурс за производство на беземисионна електрическа енергия, при стриктно спазване на мерките за сигурност, изискванията за управление на радиоактивни отпадъци и извеждане от експлоатация. Това е посочено в раздела за политиката по енергийна сигурност на актуализираната стратегия за национална сигурност.Дали проектът Белене ще се размрази с обикновени решения на МС и НС? "Белене не е просто  мястото просто на един проект за централа, то вече е едно магическо място... там са заровени финанси, интереси и страхове.“, това мнение изрази писателят проф. Валери Стефанов.

За всичко това говорим във втората част на предаването!>>