Вгледани в миналото, устремени към бъдещето

Какво е бъдещето на отношенията ни с Македония

03.12.2017 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Вгледани в миналото, устремени към бъдещето

Главният извод от съвместното заседание на българското и македонското правителство в Струмица е, че има много работа за вършене. Толкова много, че правителства ще се сменят, а работата все още няма да е свършена. Борисов и Заев подписаха десет споразумения в различни сфери - за намаляването на тарифите за роуминг между двете държави и изграждането на нова междусистемна газова връзка. В понеделник Светият Синод единодушно реши да се застъпи пред Поместните православни църкви за установяването на канонически статут на Македонската православна църква. Какво е бъдещето на междудържавните и междуцърковни отношения с Македония?  За това говорим  заедно с  проф. Антоанета Христова, проф. Иля Прокопов и доц. Александър Ганчев в първата част на Видимо Невидимо с Калин Манолов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше преизбран единодушно на четвъртия конгрес на партията.Правителството се зарече  да изкара пълния си четири годишен мандат в този формат, а партията -  "да не се коалира с БСП, не само днес, но и в бъдеще, защото има непреодолими различия" със социалистическата партия.
Вероятно съвсем скоро ще се убедим дали е така. През изминалата седмица ДСБ/Нова Република, Движение “Да, България”, ПП Зелените, БЗНС и ДЕОС настояха министърът на енергетиката да направи доклада на БАН за АЕЦ „Белене“  обществено достояние. Отново се заговори и за възможността мораториума върху строежа на АЕЦ Белене, да бъде отменен. Това е абсолютно необходимо условие, ако искаме да довършим Белене. Разговорът на Калин Манолов с  проф. Антоанета Христова, проф. Иля Прокопов и доц. Александър Ганчев  по тези теми продължава във втората част на "Видимо Невидимо" по Bulgaria ON AIR.

Втора част гледайте тук >>