Кой спекулира с историята

Каква е истинската цел на пренаписването на българската история от Русия

12.11.2017 | 19:14 Редактор: Зара Паталева
Кой спекулира с историята

По повод на антисемтиски надпис, появил се в края на октомври върху паметника на Съветската армия в София на 3 ноември 2017 г., външното министерство на Русия заяви, че Съветската армия е спасила десетки хиляди български евреи от гибел, като е предотвратила депортацията им, и че онези, които в края на октомври са надраскали надписа, нямат никакво понятие за собствената си история. . Каква е истинската цел на пренаписването на българската история от Русия и кой и как й помага в България? Това ще е първата тема в днешния ни разговор.  

Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория, каза на 1 ноември президентът Радев по повод Деня на народните будители. Някои изтълкуваха думите му като придържане към друг, не европейски духовен образец . Благодарение на досегашните политически изявления на президента, този "друг" образец веднага беше идентифициран като руски. Посланието бе разчетено в смисъл, че България не е съвсем европейска страна, защото будителите ни не са европейци, и че влизането ни в ЕС и в НАТО е било грешка. Това ли искаше да каже президента – ще говорим във втората част на предаване.

Направиха ли новото политическо ръководство на министерството на отбраната  и Столична община непростима грешка, след връщането на на  лъвът от разрушения Войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк ? Демонстрираха ли за пореден път безродие българските социалисти? Това ще е последната тема, която ще коментираме с гостите ни във "Видимо и Невидимо" по Bulgaria ON AIR с Калин Манолов! 

Втората част на предаването гледайте тук >>