Ролята на България в общата европейска и атлантическа отбрана

Борбата с корупцията приоритет на КСНС

22.10.2017 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Ролята на България в общата европейска  и атлантическа отбрана

Две конференции, посветени на националната ни сигурност, и един консултативен съвет по национална сигурност, проведени през седмицата  в София, ни дават повод отново да говорим за ролята на България в общата европейска и атлантическа отбрана. При това по коренно различен начин. Когато става дума за пари, които никога не стигат, политиците винаги се изкушават да противопоставят разходите за въоръжение на социалните разходи. С ясното намерение да предпочетат вторите. 

Според  експертът по сигурността Тодор Тагарев, Правителството има една позиция, която формално подкрепя всички решения на НАТО, която  на практика е колеблива. 
Пет извънпарламентарни сили припомниха, че проектът АЕЦ "Белене" бе спрян като икономически неефективен, и че евентуалният му рестарт ще се плаща от данъкоплатците, които правителството предава за пореден път.

Според философът  Йордан Янков проектът Белене няма как да се случи някога в този си му вид, така както е замислен в момента и както се говори за него. 
На последният консултативен съвет за национална сигурност бе постигнато съгласие,  че е необходим комплексен подход в борбата с корупцията и че трябва наред с превенцията да има разследване и разкриване, за да се носи наказателна отговорност. 

Според политикът Иван Сотиров, ако се приеме един действително действащ закон за корупцията, много от  Kонсултативният съвет по национална сигурност няма да оцелеят. 
Превърна ли се борбата с корупцията в приоритет на управляващите на тазседмичния Консултативен съвет по национална сигурност ? 

Ще строим ли отново АЕЦ Белене и кой ще плаща? За всичко това говорим в предаването "Видимо и Невидимо" по Bulgaria ON AIR с проф. Тодор Тагарев – експерт по сигурността, Йордан Янков– философ и политикът Иван Сотиров.

Втората част на предаването гледайте тук >>