Кой как разбира солидарността

Балканите - от „барутен погреб“ в проспериращ регион

17.09.2017 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Кой как разбира солидарността

Две събития с гръцки адрес могат да повлияят дългосрочно на бъдещето на Балканите, а може би и на целия ЕС. "Обединяваме Балканите скромно, без да се хвалим. От "барутен погреб" ще станем проспериращ регион. 

С Ципрас ще играем важна роля за балканската политика в ЕС", обобщи Борисов на срещата в Солун. Според експерти обаче този проект, който ще свърже гръцките пристанища Кавала и Александруполис с Бургас и Варна, а след това и с Русe ,е изцяло в полза на Гърция.

Атина явно е решила да развие собствената си територия покрай Егейско море от Солун до Александруполис, за да привлече евроинвестиции и да използва българските черноморски пристанища като "хинтерланд".

Ако Ципрас гледа на българското председателство на ЕС като на свое, защото е балканско, би ли могъл по същия начин Азербайджан да погледне на ЮНЕСКО, защото плаща консултантски хонорари на съпруга на председателя му Ирина Бокова? 

Макар миграцията и солидарността да бяха ключови теми в речта на Юнкер за състоянието на ЕС, европейският премиер не само отказа да даде пари за оградата на Унгария, която защити от миграционен натиск гражданите и на Австрия, и на Германия, но направи връзка между приемането на мигранти и получаването на кохезионно финансиране. 

Орбан беше озадачен от връзката и нарече интерпретацията на принципа на солидарността от ЕК "насилие". Кой и как разбира солидарността? 
Това е основната тема на предаването "Видимо-невидимо" по Bulgaria ON AIR  в неделя, 17.30 часа.