Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

8000 хиляди години история на София, събрани в 105 минути

Това представлява новия документален филм, а за него разказват Таня Димова и Севар Иванов

14.09.2018 | 21:28 Редактор: Ивайло Николов
8000 хиляди години история на София, събрани в 105 минути

Пълнометражният документален филм "105 минути София" представя всички исторически етапи, през които българската столица е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни.

Камен Воденичаров, който е режисьор на продукцията, започна първо с поредицата "5 минути София", а сега всичко е събрано в 105 минути. Премиерата на документалния филм ще бъде на 18 септември в кино "Люмиер". Това обясни журналистът Таня Димова в студиото на "Денят ON AIR".

"Този филм нашата версия за историята на София, разбира се ние не казваме кое е правилно и кое-грешно. Просто ние така виждаме София", подчерта Димова.

В продукцията има над 70 персонажи на хора, които са били част от историята на днешната българска столица. Един такъв е Васил Левски, а образът на Апостола на Свободата в документалния филм "105 минути София" се изпълнява от актьора Севар Иванов.

"Според мен едно от важните качества на филма е, че няма застъпване на един режим или оплюване на друг. Хората когато гледат филма, те ще могат да си дадат сметка как всъщност няма лоша част от историята", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Актьорът беше категоричен, че за хилядолетната история на София, дори и 105 минути са малко.

Гледайте видеото!