US властите блокираха мегасделката за Time Warner

Тръмп се бе заканил, че няма да позволи продажбата на CNN

21.11.2017 | 15:17 Редактор: Василена Василева
US властите блокираха мегасделката за Time Warner

Американското Министерство на правосъдието блокира сделка за милиарди долари за сливането на медийната компания Time Warner с комуникиационния концерн AT&T, предава Bloomberg.

Късно в понеделник министерството подаде иск срещу предложеното сливане във федерален съд във Вашингтон. „Предложеното придобиване на стойност 108 млрд. долара значително ще намали конкуренцията и в крайна сметка ще доведе до по-високи цени и по-малко иновации за милиони американци", се казва в изявлението на ведомството.

Впоследствие AT&T обяви плановете си да се бори за предложеното придобиване. Според докладите на министерството сделката следва да достигне обем от 108 млрд. долара.

През октомври миналата година AT&T постигна споразумение, с което да поеме медийната група. В групата Time Warner влизат HBO, филмовите студия Warner Bros и новинарският канал CNN. Със сделката AT&T възнамерява да стане по-независима от мобилния бизнес, където по-малките конкуренти като филиала на Deutsche Telekom T-Mobile и Sprint упражняват силен натиск.

AT&T вече реализира няколко хода от плановете си да се превърне в медийна сила. Компанията придоби доставчика на сателитна телевизия DirecTV през 2015 г. за 48,5 млрд. долара.

Критиците обвиняват правителството на президента Доналд Тръмп, че с държавната намеса иска да предизвика отделянето на CNN. Тръмп многократно разкритикува канала през последните няколко месеца. Там президентът обикновено се представя в критична светлина.

Министерството на правосъдието оправдава иска си с отрицателни последици за американските потребители. Според него ще се увеличат разходите за кабелни абонати, а силата на иновациите ще се свие. Ведомството също така се опасява, че в случай на сливане съдържанието, създадено от Time Warner, вече няма да може да бъде разпространявано от други доставчици на кабелни мрежи или ще бъдат начислявани огромни такси.

Правителството цитира документи, в които AT&T и нейната дъщерна сателитна компания DirecTV описват традиционния модел за платена телевизия като "дойна крава" и "златна кокошка", което предполага, че клиентите са изложени на риск от увеличение на цените.

В жалбата от 23 страници се казва, че сделката ще забави прехода на индустрията към онлайн видео и други нови модели за разпространение.

Каква е реакцията на кандидат-купувача вижте тук

Снимка: Pixabay