България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Референдумът за "Бедечка" се провали заради ниска избирателна активност

Ще има парк, собствениците ще бъдат обезщетени и този казус ще бъде решен веднъж завинаги, обещаха от общината в Стара Загора

19.06.2017 | 07:36 Редактор: Жанета Нейкова
Референдумът за

Гласуването за парк "Бедечка" в Стара Загора се провали. Изключително ниска избирателна активност на референдума, малко над 15%, според Общинската избирателна комисия. До урните са отишли над 22 хил. гласоподаватели от над 140 хил. старозагорци. 

Отговорите "Да" преобладават, над 18 хил. жители на града са дали този отговор, а малко над 3 хил. са гласували с "Не". За да бъде валидно допитването избирателната активност трябваше да бъде 40%. 

Отговорът "Да" означава, че общината трябва да заплати обезщетения на собствениците на частни имоти в парка, сума, която е приблизително 30 млн. лева и местността да се запази в сегашния си вид. Повече отговори "Не" щяха да означават никакво изплащане на тези обезщетения и изграждане на жилищен квартал в местността.

Репортер на Bulgaria ON AIR трябваше да се срещне с представители на двете страни по казуса в Стара Загора, но малко преди живата връзка собственици на частни имоти в местността "Бедечка" са отказали своето участие. 

Те са заявили, че "не приемат за "чиста монета" резултатите от референдума, както и че прекалено много са били спекулациите да се гласува в посока "Да". 

Първан Симеонов, активист от неформалното сдружение "Защитете Бедечка" застана пред камерата на телевизията и каза, че изборният резултат е красноречив и е огромна победа за парка.

"Въпросът беше зададен така, сякаш някакъв парк тепърва ще се изгражда. "Бедечка" си е тук с нейните 400 декара зелена площ. Информацията от общината беше трагична, защото се говореше така, сякаш запазването на парка ще струва скъпо, а изграждането на инфраструктура-безплатно", твърди Първанов пред Bulgaria ON AIR. 

От общината в Стара Загора обещаха решение на казуса до седмица. Деян Иванов, секретар във ведомството заяви пред репортер на телевизията, че няма да има противопоставяне на тезите за парк "Бедечка" и интересите на никоя от страните няма да бъдат нарушени.

"Ще има парк, собствениците ще бъдат обезщетени и този казус ще бъде решен веднъж завинаги!" - категоричен бе Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Чуйте още: