България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Павел Шопов: ГЕРБ се заиграва с ДПС, но "Атака" ще подкрепи субсидията от лев за глас

Той заяви, че партията им е най-потърпевша от темата с парите за партиите

20.06.2019 | 08:54 Редактор: Ивайло Николов
Павел Шопов: ГЕРБ се заиграва с ДПС, но

ГЕРБ ще подкрепи предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от фирми. От ДПС настояват изобщо да няма държавна субсидия, но от ГЕРБ стоят твърдо зад предложението си за 1 лев, тъй като това са решили гласоподавателите на референдума през 2016 година. Двете партии обаче са се съгласили, че трябва да има отворено финансиране на политическите партии, тъй като формациите не биха могли да се издържат.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов заяви в студиото на "България сутрин", че тяхната партия ще подкрепи предложението от 1 лев, но искат да бъде прието и тяхното предложение.

"Нашето предложение е по време на кампания, защото там основно отиват парите, ЦИК да плаща на медиите за времето, което ще бъде отделяно за предизборна кампания. Тогава няма да има спекулациите, че парите отиват някъде, че се употребяват за непартийни цели", посочи Шопов. 

Той призна, че основната част от субсидията, която "Атака" получава сега, отива за издръжката на партийната телевизия, но също така беше категоричен, че партията на Волен Сидеров е най-стриктна по отношение средствата от субсидия да се дават за партийни цели.

Павел Шопов допълни още, че "Атака" винаги е била жертва, когато е ставало въпрос за държавното финансиране на политическите партии, защото дори е имало период, в който до тях не са достигали полагаемите им се средства.

"По времето на тройната коалиция "Атака" се намираше в своеобразна фалшива коалиция и беше направено всичко възможно от тогавашния финансов министър да бъдат отклонявани парите. Когато определени депутати напускаха "Атака", беше променен законът, за да не получава "Атака" субсидия за тях", заяви Павел Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Също така той предупреди ГЕРБ, че се заиграват с ДПС за пореден път. По думите му, който го е правил, вече не е на политическата сцена, но не му се искало да става с партията на Бойко Борисов.

Народният представител коментира още, че малката коалиция в управлението на страната в лицето на "Обединени патриоти" не работи от няколко месеца и според него за това са виновни коалиционните им партньори най-вече от ВМРО. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК