България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква е превенцията срещу удар на сграда от мълния?

Темата коментира председателят на УС на КИИП д-р инж. Иван Каралеев пред Bulgaria ON AIR

20.06.2019 | 08:33 Редактор: Зорница Костадинова
Каква е превенцията срещу удар на сграда от мълния?

"Основно има два типа мълниеприемници. Едните са конвенционални - най-често такива са долу в сградите. На покрива се изграждат два варианта - мълниеприемна мрежа, която се използва при плосък покрив, а при скатен покрив, се използват мълниеприемници с мълниеприемен прът".

Това обясни председателят на УС на КИИП д-р инж. Иван Каралеев в "България сутрин" по повод зачестилите случаи на ударени от мълнии сгради.

За предпазване от гръмотевичен удар, той посочи, че са много ефективни мълниеприемници с изпреварващо действие. По думите му те могат да защитават и зони, които са в ниски части, като голф игрища, детски площадки и т.н. 

"При удар от мълния в сграда е предвидено да се използва допълнително гръморазрядници. Това са полупроводникови уреди, които при повишаване степента на пика на захранване по електрическата инсталация предотвратяват разпространението върху електрическите уреди", посочи Каралеев пред Bulgaria ON AIR. 

Според него трябва да се следи състоянието на мълниезащитата върху покривите, защото при ремонт тя се уврежда и след това не се възстановява. 

По думите му в обществените сгради много лесно може да се контролира състоянието на мълниезащитата, но това зависи и от домоуправителите.

Преди дни мълния уби и 47-годишен мъж в столичния квартал Люлин. Той е стоял на беседка в градинката пред блока заедно със свои съседи, когато се е случил инцидентът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК