България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рашидов: България е врата към Азия за трафик на произведения на изкуството

Не вярвам да хванат крадеца, който ме обра, призна Ставри Калинов

18.06.2019 | 09:07 Редактор: Бойко Димитров
Рашидов: България е врата към Азия за трафик на произведения на изкуството

България е врата към Азия за трафик на произведения на изкуството. Това каза в "България сутрин" председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Бившият министър на културата коментира наглата кражба от галерията на Ставри Калинов, при която бе задигната част от скулптура.

Рашидов разкри, че след наркотиците трафикът на произведения на изкуството е на второ място като нелегален бизнес в света. Той припомни случаи, при които след дълго издирване и преговори успяваме да си върнем откраднати картини, които вече били продадени в Англия и Канада.

"Не е приятно, когато има такива кражби, но вече се краде всичко. Ако по-обикновени хора крадат, те ги претопяват или ги продават на безценица. Много кражби обаче не са извършени от такива хора, тъй като доста изчезнали произведения не са намерени. Когато държавата я няма, всякак може да се краде. След дрогата, антиките и произведенията на изкуството са на второ място като нелегален бизнес в света. Много хора живеят от продажба на картини", разказа бившият министър.

Рашидов призова и за спазване на законите. Бившият министър на културата сподели, че имаме добри закони за културното наследство, но те не се прилагат. 

"Трябва да има респект. Много е неприятен случаят със Ставри Калинов, но преди време бяха заличени уникални скални рисунки в пещера Магурата. Стига се дотук заради глада, простотията, лакомията и беззаконието. На Христовия гроб в Ерусалим още седи надпис "Ганчо от Берковица". Опитваме се да вкараме много по-строги закони за културното наследство. Те обаче, ако не се прилагат, нищо няма да се промени. И за 1 лев и за 1 милион лева престъплението си е престъпление. За такова престъпление трябва да се влиза в затвора", каза Рашидов.

Ставри Калинов пък изрази съмнението си, че крадецът на неговата скулптура ще бъде хванат от полицията.

"Крадецът влезе като гост, поговорихме си, обиколи два пъти галерията. След това влезе една жена, на която обърнах внимание и той е взел тази част от скулптурата. Бих се радвал да го хванат, за да покажем на престъпниците, че престъпленията се наказват. Не вярвам обаче, че това ще се случи. И предният път не откриха крадците, които ме обраха", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК