България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много от болниците ни не обявяват онлайн цените на здравните услуги. Защо?

Медици: Държавата напълно е абдикирала от случващото се в здравеопазването

18.06.2019 | 08:50 Редактор: Василена Василева
Много от болниците ни не обявяват онлайн цените на здравните услуги. Защо?

В сайтовете на здравните заведения у нас често липсва информация колко трябва да се плаща за съответните услуги, които се предлагат. От тарифите, които са оповестени, става ясно, че едно раждане стартира от 900 лв. и стига 2400 лв.

В закона обаче пише, че лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията трябва да се публикува и на интернет страниците им или да се оповестява по друг обичаен начин. А също така и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

"В Закона за лечебните заведения текстът, който задължава болниците да извадят платените си услуги, ни оставя с впечатлението, че всяка болница може да напише каквото си иска, стига да го включи в ценоразписа си. А това изкривява на практика цялата картина", коментира в студиото на "България сутрин" бившият здравен министър Мими Виткова. 

По думите ѝ начинът, по който е написан, води до абсурди и се измислят всякакви такси. А държавата от своя страна била напълно абдикирала от случващото се в здравеопазването.

Пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" д-р Спас Спасков посочи, че е напълно възможно всяка болница да определи свои цени за предлаганите услуги. Тя обаче трябва да информира Министерството на здравеопазването или съответните му подразделения.

"Не може обаче да бъдат записани неща, които съответното лечебно заведение няма право да извършва", допълни още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.