България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сивата икономика у нас все повече изсветлява, категорични са експерти

Вече трудно се регистрира фирма, с която да се извършват незаконни дейности, смятат Васил Велев и Кольо Парамов

17.06.2019 | 08:26 Редактор: Бойко Димитров
Сивата икономика у нас все повече изсветлява, категорични са експерти

Сивата икономика в родния бизнес изсветлява. Това мнение изразиха в "България сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и икономистът Кольо Парамов. Според тях все по-трудно у нас може да бъде регистрирана малка фирма с един служител, която да се използва за трансформиране на паричен капитал.

Велев обясни, че за 2018 година 349 700 фирми са подали данъчни декларации, като от тях 750 са големи - с над 250 души персонал. Останалите са свързани с дребния и средния бизнес, като те формират по-голямата част от БВП.

"Налице е процес на изсветляване на икономиката и тези явления, свързани с укриване на собственост и данъци, намаляват. Умираща фирма е тази, която 2 години поред няма назначен служител или не извършва дейност. Има обаче много случаи, в които в тези фирми работят техните собственици и реализират проекти в дребния бизнес. Много фирми не са еднолични търговци, а са капиталови дружества - те просто държат собствеността на работещо предприятие", каза той.

Парамов пък допълни, че причина за по-добрия контрол върху учредяването на "кухи" фирми е работата на системата за данъчен контрол и регистрационния режим в социалното осигуряване. Той изрази недоумението си как едва 589 души у нас разпределят около 1 милиард лева, които се отпускат за земеделие.

"Схемата с учредяване на малка фирма, за да се използва за незаконна дейност, отива в историята. Системата за данъчен контрол вече е двуяка. Регистрационният режим в социалното осигуряване също работи сериозно. Затова не може да се използва фирма за трансформация на паричен капитал. Българският бизнес е в много тежко състояние. Не трябва да се учудваме, че много малки фирми са в постоянен фалит", разясни Парамов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК