България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Педофили и радикални елементи дебнат уязвими деца в "тъмната мрежа"

Попадат в капана чрез ключови думи, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев

14.06.2019 | 08:58 Редактор: Зорница Костадинова
Педофили и радикални елементи дебнат уязвими деца в

Радикални групировки могат да вербуват и обработват психологически своите жертви, като активно използват инструментите и тайните врати на "тъмната мрежа". Как младите могат да попаднат в така наречения "darknet"? Темата коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

"Първоначалният контакт на педофилите и тези, които искат да радикализират младите хора, е много близък. Подходите им са сходни. Самото дете трябва да покаже индикации, че е уязвимо. А това се случва, когато то започне да търси ключови думи и теми, които за него представляват интерес, оставя следа по този начин. А от другата страна на мрежата има точно такива хора, които търсят такава информация", обясни Тулев.

По думите му следващата стъпка е установяване на контакт с жертвата, което изисква месеци - както в случая с пловдивското дете, обвинено за връзки с "Ислямска държава". Той поясни, че на този етап не става въпрос за радикални действия, а за печелене на доверие. 

Експертът по киберсигурност допълни в студиото на "България сутрин", че след като е установена тази връзка, комуникацията преминава в криптирани таб приложения. А такива са апликации като telegram (най-често използваната за тази цел), whatsapp, viber, messenger.

На въпрос дали може да бъде локализиран вербовчикът, той даде положителен отговор, тъй като по думите му България като част от Интерпол, позволява българските полицейски служби да поискат информация и дори задържане на дадено лице в определената държава.

Тулев сподели пред Bulgaria ON AIR, че е имал стотици случаи от целия свят на такива хора, предприемащи действия на територията на България, както и обратното.

Той обясни, че "тъмната мрежа" представлява сваляне на определена апликация, която е част от "дълбокия интернет" и в тази специфична затворена мрежа може да се открие всякаква информация.

"Изграждането на антитерористични центрове в България е стъпка в правилната посока. Тя трябва да спомогне за комуникацията вътре в страната", смята експертът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК