България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Тенденция: Липсата на работа в малките градове и села гони младите в чужбина

Има голяма вътрешна миграция и София вече е град-държава, категорични са Любослав Костов и Росица Иванова
Публикувана: От:

Още по темата

 

Липсата на работа в малките населени места кара хората да бягат в чужбина. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов и мениджърът на rabota.bg Росица Иванова. Двамата са категорични, че в малките градове и села у нас има все по-малко възможности за развитие и поради тази причина младите хора решават да потърсят късмета си зад граница.

Костов допълни, че по индекс на човешкото развитие България се намира зад държави като Черна гора, Чили и Антигуа и Барбуда. Той разкри, че за последните 7 години 190 хиляди души са избягали в чужбина.

"Според статистиката за 2018 година емигрантите са 33 000, а имигрантите са 29 000. Само българските граждани, които са напуснали страната, са 15 хиляди. За период от 7 години пък 190 хиляди души са избягали в чужбина. В дългосрочен период има разминаване в структурата на населението. Много от хората, които идват в България, идват в големите градове. Има и много голяма вътрешна миграция - от малките населени места хората отиват в големите градове и така се стига до диференциация между регионите. БВП на България на глава от населението е 4 пъти по-нисък от средноевропейския. Минималната ни заплата пък е 8 пъти по-ниска от тази в Европейския съюз", каза той.

Росица Иванова пък сподели, че напоследък се забелязва тенденцията все повече млади хора, които учат зад граница, да се завръщат у нас, за да работят. И отбеляза, че трябва да бъдат разкрити повече работни места по малките градове и села.

"Има млади хора, които учат в чужбина, но се завръщат в България, за да работят. Повечето от хората, които се завръщат у нас, смятат че тук има по-добри условия - работно време, работа у дома, здравно осигуряване. Освен това младите могат да живеят не само под наем, но да имат и собствено имущество. Доста е примамливо да живееш в чужбина, но вече владеенето на чужди езици в България е доста добре платено. Това показва, че дори и нискоквалифицираните хора могат да си намерят добре платена работа. Трябва обаче да се отварят работни места в малките градове и села, тъй като София стана град-държава", обясни Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 10 )
 • 10

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 09:04

  Е щом не мога да го напиша това, тогава им пожелавам да пукнат, заедно с целите си семейства, дано поне това излезе видимо...
 • 9

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 09:03

 • 8

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 09:02

  Призовавам политическите отрепки на страната и кретено-масонските
 • 7

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 08:52

  Отделно до 2050-та природни стихии ще унищожат цялата тази абсурдна човешка простотия, която сте си изградили от ниското си неосъзнаващо триизмерно ниво на съзнание.
 • 6

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 08:50

  Тепърва ще го осъзнавате, ама вече ще е все тая.
 • 5

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 08:50

  След 10 години и натам средна класа роми, особено за общините в провинцията, държавата умре! Вие сте бавно развиващи се очевидно!
 • 4

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 08:48

  ГЕРБ са последния пирон в ковчега между другото, след тях дори и да се намерят някак си свестни, които не крадат, държава вече няма никакъв потенциал да се оправи!
 • 3

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 08:45

  Политическата *** на страната и кретено-масоно прасешки бизнес елити за 30 години унищожиха цяла държава с примитивният си егоистичен начин на мислене, ниво на съзнание малко над това на австралопитека, оттук нататък тя няма никакъв потенциал да се превърне в поне наполовина нормална! Децата ви нямат никакво смислено бъдеще тук! Един град смехономика, основно чуждестранни фирми, останалото ***.
 • 2

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 08:40

  Следващите 10 години предстои да напуснат и последните останали свестни, които са искали да работят и живеят в собствената си държава. Тук бъдеще вече няма никакво, един град смехономика ще остане, с малко по-млади в него и то свестни, работещи основно за чужди бизнеси, останалото на ромите поколенията, предстои да го гледате, вече друго не може и да се направи, а като гледам няма и желание.
 • 1

  moronic-masonic

  11 юни 2019 | 08:37

  Пълна мизерия е, няма никакви пътища, а тока спира почти всеки ден по няколко пъти, като миналата година спира над 700, ЕС, България, 21 век, 2018-та година, въобще не можеше да се работи, малкия и средния бизнес в България вече няма никакъв шанс. До 2030-та разграбената отвсякъде за последните 30 години и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от епохалните 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от кура, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията, вие си мислите, че това е някакъв майтап. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки бизнес елити и всички хора, които ги подкрепят, да пукнат преди тях! От моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на Вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат! Да измирате масово, заедно с целите си семейства по времето на тези процеси! Ограничени в съзнанието биологични отпадъци!