България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тенденция: Липсата на работа в малките градове и села гони младите в чужбина

Има голяма вътрешна миграция и София вече е град-държава, категорични са Любослав Костов и Росица Иванова

11.06.2019 | 08:30 Редактор: Бойко Димитров
Тенденция: Липсата на работа в малките градове и села гони младите в чужбина

Липсата на работа в малките населени места кара хората да бягат в чужбина. Около това мнение се обединиха в "България сутрин" икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов и мениджърът на rabota.bg Росица Иванова. Двамата са категорични, че в малките градове и села у нас има все по-малко възможности за развитие и поради тази причина младите хора решават да потърсят късмета си зад граница.

Костов допълни, че по индекс на човешкото развитие България се намира зад държави като Черна гора, Чили и Антигуа и Барбуда. Той разкри, че за последните 7 години 190 хиляди души са избягали в чужбина.

"Според статистиката за 2018 година емигрантите са 33 000, а имигрантите са 29 000. Само българските граждани, които са напуснали страната, са 15 хиляди. За период от 7 години пък 190 хиляди души са избягали в чужбина. В дългосрочен период има разминаване в структурата на населението. Много от хората, които идват в България, идват в големите градове. Има и много голяма вътрешна миграция - от малките населени места хората отиват в големите градове и така се стига до диференциация между регионите. БВП на България на глава от населението е 4 пъти по-нисък от средноевропейския. Минималната ни заплата пък е 8 пъти по-ниска от тази в Европейския съюз", каза той.

Росица Иванова пък сподели, че напоследък се забелязва тенденцията все повече млади хора, които учат зад граница, да се завръщат у нас, за да работят. И отбеляза, че трябва да бъдат разкрити повече работни места по малките градове и села.

"Има млади хора, които учат в чужбина, но се завръщат в България, за да работят. Повечето от хората, които се завръщат у нас, смятат че тук има по-добри условия - работно време, работа у дома, здравно осигуряване. Освен това младите могат да живеят не само под наем, но да имат и собствено имущество. Доста е примамливо да живееш в чужбина, но вече владеенето на чужди езици в България е доста добре платено. Това показва, че дори и нискоквалифицираните хора могат да си намерят добре платена работа. Трябва обаче да се отварят работни места в малките градове и села, тъй като София стана град-държава", обясни Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК