България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

След нашествието на кърлежи: Бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна

До момента са регистрани над 100 случая на заболели
Публикувана: От:

След нашествието на кърлежи, бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна. До момента са регистрани над 100 случая на заболели, като се очаква през седващите два месеца бройката да нарасне значително. Колко опасни са заболяванията и можем ли да се предпазим? 

Още по темата

 

"В страната са регистрирани близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж. Симптоми често липсват. Диагнозата лаймска болест е лабораторна и трудно може да бъде поставена единствено въз основа на клинични симптоми", отбеляза пред Bulgaria ON AIR д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

Той посочи, че броят на заболелите у нас е почти един и същ всяка година. А по отношение на лаймската болест България е единична зона и около 1/3 от кърлежите в страната са носители на причинителя на тази болест.

"Хубаво е поне месец след ухапване от кърлеж да се направи изследване. И ако се окаже, че човек е заразен, да се проведе необходимото лечение. Марсилската треска е по-сериозното заболяване, което дори може да доведе до фатални последици. При нея се появява специфичен обрив по цялото тяло, а на мястото на ухапването - черно петно", допълни още д-р Мангъров.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Коментари ( 0 )