България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гривните, обозначаващи редки заболявания - много полезни при спешните случаи

Такива бижута ориентират медиците в какво лечебно заведение да бъде откаран пострадалият, посочи д-р Каталиева

05.06.2019 | 08:10 Редактор: Зорница Костадинова
Гривните, обозначаващи редки заболявания - много полезни при спешните случаи

В спешни случаи е важно медиците да получат навременна информация за редки заболявания и животозастрашаващи кризи, за да могат да окажат необходимата помощ. Пациенти предлагат Министерството на здравеопазването да утвърди носенето на гривни или медальони с кратка информация за редките заболявания. 

"Палитрата от ендокринните спешни състояния са нарушенията в обмяната на въглехидратите при захарен диабет, тиреотоксична криза и адренална недостатъчност, която в острата си фаза протича като адренална криза. Такъв пациент е с ниско кръвно и дехидратиран, което може да доведе до остра сърдечна недостатъчност, понякога са с много ниски нива на кръвната захар - един наистина спешен пациент", обясни председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева в "България сутрин" 

Тя поясни, че именно за такива пациенти е от изключителна помощ такава карта, както и гривна или медальон, които могат бързо да ориентират медиците за правилната реакция, като вливане на кортикостероиди. По думите ѝ при липсващи такива бижута, често пациентите са откарвани в неподходящи лечебни заведения, където не могат да се вземат правилните мерки.

А пациентската организация апелира към пациентите да си носят орбазон, който може да им помогне до пристигане на Спешна помощ.

"Тази инициатива в момента е на пациентската организация, която финансира изработката и разпространението на тези бижута. Пациентите с адренална недостатъчност може да се сдобият с такива от лекуващия ги ендокринолог. Редно е обаче това да бъде инициатива на държавата", отбеляза д-р Каталиева пред Bulgaria ON AIR. 

Тя допълни, че тези бижута не са толкова скъпи, а могат да дадат много полезна информация.

Целия разговор вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК