България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ печели евровота, но около 70% не са гласували - защо?

Пламен Даракчиев и Нидал Алгафари коментираха изборните резултати

27.05.2019 | 09:27 Редактор: Ивайло Николов
ГЕРБ печели евровота, но около 70% не са гласували - защо?

Първите резултати от изборите за Европейски парламент вчера показват, че ГЕРБ , БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България" ще са партиите, които ще имат свои представители там. Около 70% от избирателите обаче не са отишли до урните. Политическият PR Нидал Алгафари коментира, че вече на хората им е писнало да гласуват за по-малкото зло.

"Трябваше да се обясни, че тези наши партии, които ще излъчат някакви 17 човека, може би трябваше да се съберат, за да обсъдят какви са националните интереси на тази държава и какво ще защитават и 17-те, за да могат да предизвикат някакъв интерес у хората. Оказа се, че те са разединени, всеки един от тях ще отиде в някакво политическо семейство, където гласът му няма да се чуе", посочи Алгафари в студиото ан "България сутрин".

Той е от хората, които не са гласували, защото не е намерил правилен избор за себе си. Алгафари подчерта още, че липсата на дебат е причина за малкото гласове и заради това само твърдите ядра са гласували на тези избори.

Пламен Даракчиев пък определи като парадокс победата на ГЕРБ на евровота. 

"За мен критерият не е поведението на една или друга партия или поведението в кампанията. Критерият е дали тази партия казва нещо ново на своите избиратели", каза Даракчиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него у нас нищо не се работи като реформи, които да дават опора на депутатите в ЕП, за да отстояват и да участват в дебатите за бъдещето на Европейския съюз.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК