България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Ще се справи ли новият ЕП с изграждането на единна външна политика?

Темата коментират бившите зам.-външни министри Любомир Кючуков и Милен Керемедчиев
Публикувана: От:

Във Великобритания вече гласуваха за европарламент. Докога обаче ще останат техните депутати в институцията - отговарят бившите зам.-външни министри Милен Керемедчиев и Любомир Кючуков.

Още по темата

 

"Парадоксално е, защото те влизат за да излязат. Засега срокът е 31 октомври, но предвид оставката на Тереза Мей не е ясно докога ще останат", обясни Любомир Кючуков в извънредното студио "Гласът за Европа".

Според Милен Керемедчиев проблемът е, че депутатите, които ще бъдат избрани сега, са по-скоро пробрекзит настроени, докато проевропейските гласоподаватели размиват гласовете си. По думите му за пръв път в ЕП ще има депутати, които ще работят против интересите на Европейския съюз.

"В новия европейски парламент много трудно ще бъде създадена Европейска комисия и единна външна политика на ЕС", обясни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Любомир Кючуков е на мнение, че Европа върви по пътя на изграждане на обща система за сигурност. 

"Тя е свързана с необходимостта на Стария континент да е самостоятелен играч. Геополитическата динамика не е в отношенията Европа-Русия. Качествените промени са е отношенията САЩ-Европа", заяви той. 

Според него процесите в Европа са по-скоро за връщане на националното начало. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )