България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партиите в ЕП ще се разграничат от крайнодесните, смятат политолози

Има много важни решения за вземане, свързани с България, обясниха Румяна Коларова и Татяна Буруджиева

26.05.2019 | 12:50 Редактор: Бойко Димитров
Партиите в ЕП ще се разграничат от крайнодесните, смятат политолози

Партиите в Европейският парламент ще се разграничат от крайнодесните. Това обявиха в изборното студио на Bulgaria ON AIR "Гласът за Европа" политолозите Румяна Коларова и Татяна Буруджиева. Според тях за момента никой не желае да прави коалиция с по-радикалните партии и поради тази причина те ще останат изолирани и далеч от управлението на Европа.

Коларова разясни, че националистите искат да направят обща група, но единствените, които ще спечелят от това са консерваторите. Тя допълни, че е много важно за следващия европарламент какво ще се случи с Brexit. 

"Въпросът е дали националистите ще успеят да се обединят. Ясно е, че имаме системни партии на европейско ниво - ЕНП, либералите, "зелените", левите. Те имат ценностни системи гарантиращи сближаване. Националистите искат да направят обща група и от това ще спечелят консерваторите. Това ще им даде възможност да компенсират излизането на английските консерватори. Ще видим как ще се разпределят местата в следващия парламент. Има много важни решения за взимане, но е много важно и какво ще стане с Brexit", каза Коларова.

Татяна Буруджиева пък заяви, че българските депутати ще трябва да инициират решаването на два много важни въпроса за страната ни. Първият е влизането в Шенген, а вторият е продължаването на процеса на интеграция на Западните Балкани.

"Всички, които са в център-дясно, ясно заявиха желание да поставят разлика между себе си и радикално десните. Радикално десните ще бъдат сравнително малко и ще са изолирани. Никой не иска да направи коалиция с тях и да ги вкара в управлението на Европа. За следващия парламент има две много важни теми за България - влизането ни в Шенген и проявяването на двоен стандарт по тази тема. Ние сме готови за този ход, но все още нищо не се случва. Затова и българската делегация ще има за цел да поиска този казус да бъде решен. Вторият въпрос е продължаването на процеса на интеграция на Западните Балкани. Имаме и други национални приоритети - кохезионните фондове, парите за сигурността и разпределянето на средствата за военна индустрия", обясни Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК