България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кирил Златков показва графичен дизайн и съвременна типография в новата си изложба

Целта му е да направи обзор на постиженията в шрифтовото изкуство и типографската практика

24.05.2019 | 09:22 Редактор: Василена Василева
Кирил Златков показва графичен дизайн и съвременна типография в новата си изложба

Изложбата "Нова българска типография II" показва графичен дизайн и съвременна типография от български автори.

Известният илюстратор Кирил Златков е куратор. Той избира 70 творби на художници и авторски колективи от различни поколения – от класици на българския дизайн до студенти. А целта му е да направи обзор на постиженията в шрифтовото изкуство и типографската практика. 

След първата изложба организаторите създадоха манифест за популяризиране на българската кирилица вместо наложилата се руска. 

"Подготвяме проекта от около година-две. Всичко в тази област се променя изключително динамично", сподели пред Bulgaria ON AIR Кирил Златков.

За разлика от първата изложба, "Нова българска типография II" не е фокусирана само върху кирилицата, а изобщо върху дизайнерския усет за съвременна типографска дейност. 

"Разнообразието на участващите работи цели да надскочи фестивалната пъстрота и емоционални трептения, да насочи вниманието на професионалната и по-широката публика към факта, че в основата както на шрифтовите семейства и лого дизайна, така и на експресивните постери и калиграфски експерименти, стоят познаването на принципите на композицията, усетът за чиста форма, устройството на буквите. Както и законите на красотата", отбеляза още кураторът.

Изложбата бе открита на 22 май в централното фоайе на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" и ще продължи до 10 юни.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.