България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Социология преди изборите: Какво показва и кой всъщност води?

Михаил Мирчев и Стойчо Стойчев коментираха електоралните нагласи
Публикувана: От:

През последните месеци преди евроизборите тази неделя бяха правени многократни социологически проучвания, които да покажат електоралните нагласи в обществото. Според тях имаше размяна на водачеството между ГЕРБ и БСП, а няколко други формации са на ръба да вкарат представител в Европейския парламент.

Още по темата

 

Политологът Стойчо Стойчев коментира в студиото на "България сутрин", че независимо от скандалите с апартаменти и къщи за гости, преднината на ГЕРБ винаги е била около 50 хиляди гласа и тя се е запазила.

Социологът Михаил Мирчев обаче не се съгласи с това мнение и каза, че със сигурност е имало размяна на водачеството поне за два месеца. Според него ключово в неделя ще бъде решението кого да подкрепят тези 15% от избирателите, които ще го направят в последния момент.

"Електоралната разлика в момента я има и тя наистина е от 50 хиляди гласа. Това се базира на минали избори и на реални изборни данни, а не на това кой какво иска да създаде като внушение. Тази 50-хилядна разлика няма по какъв начин да бъде стопена, освен с някакъв вид "Костинброд 2" или някакъв друг вид публичен скандал", каза Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Михаил Мирчев пък подчерта, че подобно доближаване между двете големи партии никога досега не е имало, а как ще рефлектират върху вота скандалите и оставките, предстои да се види в неделя.

"95% от гласоподавателите са убедени, че има голяма доза фалшифициране на изборите. Имате някаква доза фалшификация, 10-15% от вота е изместен. Това значи, че процентите на големите партии се местят нагоре или надолу", настоя Мирчев.

Политологът Стойчо Стойчев обаче категорично не се съгласи с твърдението, че има фалшификация на изборните резултати и то в избирателните секции. Според него няма как това да е така, защото там има представители на всички партии.

"Тези представители всъщност гарантират, че защитават интересите на партията, която ги е изпратила. Така е навсякъде по света. Няма друга гаранция за прозрачността на изборите, освен това представителство", категоричен беше Стойчев.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )