България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Санкциите към Huawei - очаквани и част от търговската война между САЩ и Китай

Това е мнението на експерта по киберсигурност Борислав Сестримски и главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов

22.05.2019 | 08:50 Редактор: Зорница Костадинова
Санкциите към Huawei - очаквани и част от търговската война между САЩ и Китай

Милиони потребители ще бъдат засегнати от санкциите на американското правителство и технологичния гигант Google върху китайския производител на мобилни устройства Huawei. В България това е едно от най-масовите устройства и собствениците им с основание са притеснени. 

Какви ще са последствията от мегарешението? Темата коментираха експертът по киберсигурност Борислав Сестримски и главният редактор на Investor.bg и водещ на предаване за високи технологии по Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов.

"Големите компании имат стратегии за години напред. Huawei са в положение, в което започват ясно да доминират на пазара за комуникациите и идва нова ера там, свързана с 5G мрежите и сега е моментът, ако някой има претенции, да ги предяви", посочи  пред Bulgaria ON AIR Сестримски. 

По думите на Попов това решение е част от търговската война и е очаквано. А според експерта по киберсигурност е изключително трудно да се подменят ключови инфраструктури. 

"Самият факт, че Съединените щати дадоха този гратисен период, показва, че и американските компании не са готови, защото това би могло да лиши стотици хиляди американци от услугите", смята главният редактор на Investor.bg.

Сестримски пък поясни, че има сайтове, които информират докога ще може да се използва определена операционна система, за да са наясно потребителите.

"Смята се, че ще бъде огромен пазарният дял на Huawei по отношение на 5G", посочи Бойчо Попов.

Гостите в студиото на "България сутрин" разясниха, че 5G мрежата ще позволява по-бърз трансфер на информация за по-кратко време и до 2022 г. би трябвало да има такава и в България.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК