България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Строги мерки за сигурност, стрес... Над 52 хил. зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане

21.05.2019 | 07:41 Редактор: Василена Василева
Строги мерки за сигурност, стрес... Над 52 хил. зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Над 52 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:00 часа. Квесторите са 10 500. Те ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. 

"Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите", посочи пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 133 училище Даниела Борисова.

Авторът и произведението за 41-и въпрос ще бъдат обявени, след като приключи изпитът, а темата - след приключването на изпита за децата със специални образователни потребности. 

След 16.00 часа на сайта на Министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори за изпита. 

Рано тази сутрин задачите по български език и литература бяха изтеглени в Министерството на образованието. 

"Взети са необходимите мерки за безпроблемното провеждане на матурата, като освен квестори, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване", каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Втората матура, на която ще се явят зрелостниците, ще бъде в четвъртък (23 май). Тя е по избираем предмет и също е задължителна. За нея заявления за участие са подали 41 716 ученици. Разминаването идва оттам, че вместо на втора матура, някои от учениците ще използват т. нар. държавен изпит.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК