България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подценяване на кашлица и недобра аклиматизация - сред причините за смъртта на Иван Томов

Дойчин Василев: Не може да търсим вина в организатора на експедицията

20.05.2019 | 08:25 Редактор: Юлия Христова
Подценяване на кашлица и недобра аклиматизация - сред причините за смъртта на Иван Томов

"Фактите по отношение на случилото се с Иван Томов са еднозначни - той е подценил вероятно здравословния проблем, който е имал", каза пред "България сутрин" алпинистът Дойчин Василев. 

35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. Нещастието е станало по пътя обратно от върха. След като се е почувствал зле, му е бил подаден кислород заедно с инжекция срещу мозъчен оток. Те не са му помогнали и той е починал.

"Това е въпрос на лична преценка. Слизането винаги е под въпрос, а кашлицата, която го е мъчила, е ясен жълт картон", подчерта Василев

"Нощуването в лагер 4 е загуба на време, всяка секунда над 8000 метра е фатална, нужно е много бързо спускане. Предполагам, че е имал проблеми и със спътничката си, алпинистката от Русия, която може да се препдполага, че не е искал да изостави", каза още Дойчин Василев.

"Независимо какво е точната причина за смъртта на Иван Томов - белодробен или мозъчен оток - те вероятно са следствие на недостатъчна аклиматизация", поясни той.

"Отношението му към аклиматизацията ми се вижда особено. Самият Райнхолд Меснер, когото признаваме за бог в алпинизма, който също се изкачва без кислород, е правел по 5 седмици аклиматизация преди някои от осемхилядниците си", кометира Василев.

"Залогът в такива ситуации винаги са животът и здравето на алпиниста. Днес осемхилядниците станаха по-достъпни, благодарение и на ползването на хеликоптери. Никога в по-предишни експедиции не сме имали проблеми с аклиматизацията, тъй като стигахме до тях чрез многодневни трекинги", обясни Василев. 

По думите му не може да се търси отговорност на фирмата, организирала експедицията, за закъсняла спасителна акция. Често пъти намиращите се най-близо алпинисти правят жест да се включат в спасителна акция, дори с риск това да провали техните планове за изкачване на връх. 

Харесайте ни в страницата ни във Facebook ТУК