България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой печели и кой губи при ниска избирателна активност на евровота?

Двете водещи партии залагат на коренно различни стратегии, обясниха Кольо Колев и Васил Тончев

20.05.2019 | 09:17 Редактор: Бойко Димитров
Кой печели и кой губи при ниска избирателна активност на евровота?

Какво влияние ще окаже евентуална ниска избирателна активност на евровота и за кого тя ще бъде пагубна? Темата коментираха социолозите Кольо Колев и Васил Тончев в "България сутрин". Според двамата почивните дни около евровота на 26 май могат да окажат негативно влияние на броя депутати, които ГЕРБ ще вкара в Европейския парламент.

Социолозите обясниха, че има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона души или 2,5 млн.

Колев бе категоричен, че гласоподавателите на ГЕРБ са по-заможни и е напълно реално да предпочетат да отидат някъде на почивка вместо да седят пред урните. Ситуацията при БСП пък била коренно различна, тъй като болшинството от електората на левицата са пенсионери.

"Бойко Борисов каза, че очаква да има нова афера "Костинброд" преди изборите в неделя, тъй като се подготвя за нещо, което може да се появи в медиите в последния момент и да възбуди общественото мнение. Големият проблем за ГЕРБ е ниската избирателна активност и предстоящите празнични дни. ДПС са абсолютно сигурни за европарламента. ВМРО, "Воля" и другите по-малки партии също гравитират около границата за влизане", разкри той.

Васил Тончев пък обяви, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще са между 5 и 7. И допълни, че ДПС също със сигурност ще вкарат свои представители в европарламента.

"Все още не се знае кой ще е победител. Двете основни партии имат коренно различни стратегии. ГЕРБ залага на направеното досега, докато БСП залага на това, че нещата са нетърпими и трябва спешна промяна в политическото управление в страната. Ниската избирателна активност е много по-добра за БСП и ДПС, докато ГЕРБ ще загуби от това нещо. Европейските избори са градски избори и темите са много по-близо до градовете. БСП и ГЕРБ са между 5 и 7 мандата. ДПС ще се доближи до стандарта си - около 350 хиляди гласа. ВМРО и "Воля" също правят силни кампании. Десните пък направиха грешка, че затръшнаха вратата на СДС", каза Тончев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видео с цялата дискусия!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК