България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адекватни ли са мерките за контрол над оръжията?

Темата коментират Николета Атанасова и Тони Хариев

17.05.2019 | 09:50 Редактор: Ралица Братанова
Адекватни ли са мерките за контрол над оръжията?

След като стана ясно, че второто убийство в Костенец е извършено с преправено самоделно оръжие, изникват въпросите достатъчни ли са мерките за контрол над оръжията, за да спрат нарушенията и инцидентите с фатален край.

Отговор в "България сутрин" дават инструкторът по стрелба Тони Хариев и председателят на Българската камара за сигурност и охрана Николета Атанасова.

Според Атанасова не е лесно да се преправи оръжие, но всеки, който иска, би могъл да го направи. По думите ѝ това се прави от хора, които могат да се сдобият с огнестрелно оръжие, но неясно защо искат да имат бойно такова.

Тони Хариев обясни, че преработката на газово оръжие в бойно е неоправдано като разход и като време, и е почти невъзможно.

"Основната част от оръжието е цевта - тя е най-трудна за изработка и за постигане. След това е трудно да се направят механизмите, за да работи пистолетът с по-силен патрон. Ако някой е решил да го направи, то ще гръмне няколко пъти, но какви характеристики ще има, е трудно да се каже", обясни Хариев пред Bulgaria ON AIR.

Николета Атанасова посочи, че при такива случаи е много висок рискът да пострада и стрелецът.

Според нея трябва да се засилят мерките, при които се дава разрешително за оръжие, тъй като психотестът, който е най-важен, много често е само формален.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК