България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: ГЕРБ опитва да размие наказателния вот, а БСП да го вземе

Около 30% от хората ще решат в последния момент за кого да гласуват на 26 май, разкри Първан Симеонов

16.05.2019 | 09:32 Редактор: Бойко Димитров
Политолог: ГЕРБ опитва да размие наказателния вот, а БСП да го вземе

ГЕРБ се опитва да размие наказателния вот на предстоящите евроизбори, а БСП се опитва да го привлече към себе си. Това обяви в "България сутрин" политологът Първан Симеонов.

Според него почивните дни около вота ще се отразят на резултатите на ГЕРБ, тъй като по-десните избиратели предпочитат да отидат някъде на почивка, със семействата и приятелите си, вместо да стоят пред урните. Симеонов също така разкри, че около 30% от хората решават за кого да гласуват в последния момент. 

"Коалицията, в която влезе ГЕРБ, означава, че те са малко уплашени за предстоящите избори.  В момента те се опитват да размият наказателния вот, а БСП иска да го вземе. Много формации вече играят в ляво-националистическия сектор. Ангел Джамбазки е много интересно явление, той може и да мине бариерата за влизане. Около 30% от хората решават в последния момент за кого да гласуват. Ще има и почивни дни, което също ще се отрази на вота. Те са проблем за ГЕРБ, тъй като по-десните хора предпочитат да отидат някъде вместо да са пред урните. Избирателите на БСП пък са по-мотивирани", каза политологът.

Първанов също така обясни, че ГЕРБ са допуснали грешка в провеждането на предизборната си кампания, тъй като според него тя се води предимно с атаки срещу президента Румен Радев.

"В тази кампания се случват много нови неща. За първи път видяхме кампания, която се води от Борисов, а не от Цветанов. Не сме виждали и избори, в които залогът за БСП е толкова голям. Предишните избори бяха безинтересни, докато тези са много важни и за България, и за Европа. Когато БСП излезе малко напред, това действа мобилизиращо на електората на ГЕРБ. Затова от левицата са се снишили и агитират своите хора, а не околните. ГЕРБ обаче допуснаха грешка, че кампанията им се води с атаки срещу президента Радев. Въпросът е дали с подобни ходове ГЕРБ ще уплътни периферния си електорат", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК