България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медицински сестри: Някой е намерил начин да точи НЗОК

Елена Тонева и Веселина Ганчева призоваха обществото да подкрепи техния протест

16.05.2019 | 09:50 Редактор: Ивайло Николов
Медицински сестри: Някой е намерил начин да точи НЗОК

Медицинските сестри у нас проведоха масов национален протест вчера под прозорците на властта. Пред Министерския съвет те захвърлиха престилките си символично, но вече са готови това да стане и реалност, защото настояват за нормални условия на труд и нормални възнаграждения.

Медицинските сестри също изразиха опасенията си, че заради ниското заплащане и лошите условия на работа професията замира и скоро няма да има кой да я практикува.

Веселина Ганчева и Елена Тонева са от здравните работници, които вчера изразиха недоволството си пред Министерския съвет.

В студиото на "България сутрин" те бяха категорични, че са готови да хвърлят оставките си и че обществото трябва да ги подкрепи, защото иначе няма как да има качествено здравеопазване.

"Някой някъде успя да намери в тази схема канал, по който да източва НЗОК, и то говоря за медицински работници, говоря за лекари. Те намериха вариант как тези клинични пътеки да бъдат усвоявани. Колкото и да се надува с пари здравеопазването, този канал, ако не се запуши, тези пари ще изтичат и отново няма да има до колегите", каза Елена Тонева пред Bulgaria ON AIR.

Заедно с Веселина Ганчева обясниха, че в такъв случай се получава ситуация у нас, в която с много пари за здравеопазване пациенти и медицински работници са недоволни. Едните от получаваната услуга, другите от възнагражденията си.

"Във Враца, когато ходихме, имаше хора, които стояха без ток. Категорично отказваме да работим за корупционната система на здравеопазването, която съществува в България. Не искаме да сме свидетели на това нещо", допълни Ганчева.

Медицинските сестри изразиха и недоумението си защо синдикалните организации лобират за много работни сфери, но не и за тяхната.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК