България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Къщи за тъщи, оставки... Кой печели и кой губи от скандалите преди евровота?

Коментар на политическата ситуация от Страхил Делийски и Евгени Петров

15.05.2019 | 09:11 Редактор: Ивайло Николов
Къщи за тъщи, оставки... Кой печели и кой губи от скандалите преди евровота?

Депутатите ще гласуват оставката на Румен Порожанов и кандидатурата на Десислава Танева за поста на министър на земеделието. Порожанов заяви, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството, а Бойко Борисов пък заяви, че оставката е заради неспазено обещание да бъде освободен зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Мизова.

Политологът Страхил Делийски коментира в студиото на "България сутрин", че подобна бърза смяна е единственият ход, който може да се предприеме в такава ситуация. По думите му обаче, няма отговор защо се е стигнало до тази ситуация. Журналистът Евгени Петров се съгласи с мнението му, че е нужно да се разрешат проблемите в земеделието и фондовете, които не били отскоро.

"Тук не става въпрос за единичен случай, става въпрос за доминиращ модел на правене на публични политики", посочи политологът. 

Евгени Петров добави, че конкретните аргументи за оставката на Румен Порожанов може и да не са публични.

"Ако говорим за къщи за тъщи, за гости, проблемът не е нито в конкретния човек, нито от година или две. Този проблем ние си го влачим още от предприсъединителните фондове от програма САПАРД", каза журналистът и добави, че вече е крайно време да има малко повече контрол.

Петров и Делийски коментираха още, че смяната на хората в управлението е практика за Бойко Борисов, но пък опозицията в лицето на БСП не прави нищо конкретно и не предлага решения на проблемите, които посочва.

"Няма конкретика, с която БСП да офертира избирателя не с недостойнствата на техните опоненти, а през собствените им достойнства", посочи Делийски пред Bulgaria ON AIR.

"Ако БСП сочи непрекъснато какви са проблемите на ГЕРБ и не предлага алтернативи, то трудно може да стане, въпреки че БСП успя да обърне този дебат във вътрешнополитически. Европейските избори ще минат, по-важни са местните избори и парламентарните, но не очаквам това, което очаква БСП - предсрочни избори", завърши Евгени Петров.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК