България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Педиатри на протест: Подават колективна оставка, ако не бъдат изпълнени исканията им

Лекари и пациенти блокираха столичен булевард в час пик

10.05.2019 | 12:10 Редактор: Ралица Братанова
Педиатри на протест: Подават колективна оставка, ако не бъдат изпълнени исканията им

"Спрете бездушния трафик на търговията със здравето на децата" - под това мото протестираха педиатрите в столицата.

Въпреки лошото време не само служители на болницата, но и техните пациенти се събраха и блокираха булеварда, намиращ се пред сградата на лечебното заведение и затрудниха движението в час пик, предаде репортерът Ива Григорова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR педиатрите категорично заявиха, че ще подадат колективна оставка, ако Здравното министерство не удовлетвори исканията им. 

Ниско заплащане и недофинансирани клинични пътеки са сред основните причини за недоволството. Надзорният съвет на Здравната каса в сряда реши да отпаднат месечните лимити за лечение на деца в педиатричната болница.

Въпреки даденото обещание, протестът на лекари, медицински сестри и санитари не се отменя, защото това е само едно от исканията им. 

Медиците настояват още за специален статут, който да гарантира на болницата независимост от финансовите ограничения на здравната каса и по-високо заплащане на труда на работещите в Педиатрията. 

Ако до 10 дни не се предприемат действия за решаването на проблемите на болницата, лекарите ще подадат оставки или ще започнат ефективна стачка.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК