България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Още 44 години и настигаме Европа по доходи. Как? Чрез структурни реформи

Коментар на доц. д-р Виктор Йоцов в "България сутрин"

09.05.2019 | 09:35 Редактор: Зорница Костадинова
Още 44 години и настигаме Европа по доходи. Как? Чрез структурни реформи

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страни в ЕС. Като прибавим към това и инфлацията, оказва се, че още 44 години ще са необходими на страната ни, за да достигне средните за Европа темпове на развитие.

Това са част от основните изводи от годишния доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. на Института за икономически изследвания при БАН. 

Какво може да обърне тази тенденция? Отговор дава ръководителят на научния екип, който работи по този доклад - доц. д-р Виктор Йоцов.

"Изчисленията, които направихме са простички. За последните 10-11 години видяхме какъв е средният темп за нарастване в Европа и за България. Цифрите са 1,55 за Европа и 5,80 за България. Ако предположим, че тези тепмове се запазят, ще ни трябват 44 години да достигнем средното за Европа", посочи Йоцов.

Според него това, което трябва да се направи, за да има някакво подобрение, са структурни реформи. 

По думите му акцентът във финансовата рамка е запазването на бюджетна и фискална стабилност, но тази стабилност не може да бъде приоритет. 

"През последните 2-3 години се забелязва тенденция на отслабване на влиянието на външните фактори, особено на нетния износ. Не може едностранно да се гледа - растеж, който е основан предимно на вътрешно потребление, е по-устойчив", обясни пред Bulgaria ON AIR доцентът.   

Той е на мнение, че бюджетният излишък не трябва да е нещо, с което се хвалим. Което означавало, че не сме си извършили всички разходи и особено капиталовите.

Като друга причина за тревожните резултати Йоцов посочи факта, че основата потребност на българина е от потребителски стоки и българското производство не успявало да задоволи нуждите на потребителите. Той допълни, че над 40% от нашия износ е с ниска добавена стойност.

"С огромна надежда очаквам решението на Volkswagen дали ще направи нов завод тук, което би оказало сериозно влияние на икономиката", посочи още гостът в студиото на "България сутрин". 

Той допълни, че трябва да можем да предложим някакви облекчения на инвеститорите, за да изберат някой определен регион в страната.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК