България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Още 44 години и настигаме Европа по доходи. Как? Чрез структурни реформи

Коментар на доц. д-р Виктор Йоцов в "България сутрин"
Публикувана: От:

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страни в ЕС. Като прибавим към това и инфлацията, оказва се, че още 44 години ще са необходими на страната ни, за да достигне средните за Европа темпове на развитие.

Това са част от основните изводи от годишния доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. на Института за икономически изследвания при БАН. 

Още по темата

 

Какво може да обърне тази тенденция? Отговор дава ръководителят на научния екип, който работи по този доклад - доц. д-р Виктор Йоцов.

"Изчисленията, които направихме са простички. За последните 10-11 години видяхме какъв е средният темп за нарастване в Европа и за България. Цифрите са 1,55 за Европа и 5,80 за България. Ако предположим, че тези тепмове се запазят, ще ни трябват 44 години да достигнем средното за Европа", посочи Йоцов.

Според него това, което трябва да се направи, за да има някакво подобрение, са структурни реформи. 

По думите му акцентът във финансовата рамка е запазването на бюджетна и фискална стабилност, но тази стабилност не може да бъде приоритет. 

"През последните 2-3 години се забелязва тенденция на отслабване на влиянието на външните фактори, особено на нетния износ. Не може едностранно да се гледа - растеж, който е основан предимно на вътрешно потребление, е по-устойчив", обясни пред Bulgaria ON AIR доцентът.   

Той е на мнение, че бюджетният излишък не трябва да е нещо, с което се хвалим. Което означавало, че не сме си извършили всички разходи и особено капиталовите.

Като друга причина за тревожните резултати Йоцов посочи факта, че основата потребност на българина е от потребителски стоки и българското производство не успявало да задоволи нуждите на потребителите. Той допълни, че над 40% от нашия износ е с ниска добавена стойност.

"С огромна надежда очаквам решението на Volkswagen дали ще направи нов завод тук, което би оказало сериозно влияние на икономиката", посочи още гостът в студиото на "България сутрин". 

Той допълни, че трябва да можем да предложим някакви облекчения на инвеститорите, за да изберат някой определен регион в страната.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 4 )
 • 4

  moronic-masonic

  09 май 2019 | 10:27

  Държавата по-жалка никога не е била, не знам за къде се фантазирате, ама до 2030-та един град смехономика, останалото ***, така ще ги стигнете, с масови кражби и злоупотреби вече 30 години, токът миналата година спира над 700 пъти, няма никакви пътища, накъдето и да тръгнеш има само дупки, изяден асфалт, бабуни и цепнатини, каква икономика искате да има, гората масово избягаха и само *** ще си инвестира парите в такива условия, малкия и средния бизнес в България следващите 5 години масово ще фалира, разходите ще изпреварват приходите, хората няма как вече да се справят в тая мизерия да имат нещо като наполовина нормален живот в нещо като разграбена отвсякъде и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска ***!
 • 3

  moronic-masonic

  09 май 2019 | 10:19

  Държавата приключи, мутрите от герб са последния пирон в ковчега, предстои да го гледате, 2% от БВП за НАТО следващите години на ромите от фалоса ще ги събират. Те ще са основната средна класа, особено за общините в провинцията.
 • 2

  moronic-masonic

  09 май 2019 | 10:18

  След 5 години с по-високата си заплата тогава ще си купувате по-малко неща, отколкото с по-ниската си заплата сега, това не е развитие на икономиката, това е поредния балон, от който онези на върха на пирамидата се възползваха да забогатеят още, а сега предстои средната класа да плаща сметката, малкия и средния бизнес следва масово да фалира, те няма да може повече да се справят с това, до 2030-та един град смехономика, останалото ***, предстои да го гледате, след това пари за бюджет на *** от техните поколения.
 • 1

  moronic-masonic

  09 май 2019 | 10:15

  Не разбрахте ли, че пак ви ограбиха и излъгаха, бе, хора? До 2030-та разграбената отвсякъде за последните 30 години и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от епохалните 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от кура, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията, вие си мислите, че това е някакъв майтап. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да са живи и здрави, а де на пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да са живи и здрави, и да не пукнат дано!