България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 20% от кърлежите са носители на лаймска болест

На места ухапването може да доведе до смърт, предупреди проф. Мира Кожухарова

07.05.2019 | 08:30 Редактор: Бойко Димитров
Над 20% от кърлежите са носители на лаймска болест

Пролетта е сезонът на кърлежите. На много места в страната започна обработката на тревните площи срещу тях, но въпреки това човек лесно може да бъде ухапан. От Националния център по заразни и паразитни болести предупредиха, че над 20% от кърлежите са носители на лаймска болест.

В "България сутрин" епидемиологът проф. Мира Кожухарова обясни, че лаймската болест не е много опасна, но задължително трябва да бъде лекувана. Тя обаче разкри, че на места в Южна и Източна България има случаи, в които ухапването от кърлеж предизвиква хеморагична треска, която може да доведе дори до смърт.

"Лаймската болест е най-често срещането заболяване, което произлиза от животни и се предава от кърлежи. Характерно е, че болният не е заразен. Ако бъдат ухапани хората могат да се обърнат към лекар, за да го извади. В Южна и Източна България има две по-опасни болести, които се предават от кърлежи и от които се умира - два вида хеморагични трески. При ухапване мястото става леко зачервено, ако то започне да нараства, това може да е знак за начална форма на лаймска болест. Процесът се развива между 3 и 30 дни. Човек трябва да се наблюдава за висока температура, общо неразположение. Лаймската болест се лекува с антибиотици", предупреди Кожухарова.

Тя също така допълни, че най-добрият метод се предпазване от кърлежи е носенето на дълги панталони и чорапи, когато се ходи на място с висока трева и много храсти. Кожухарова посочи пред Bulgaria ON AIR, че препаратите, с които се пръскат тревните площи против кърлежи, не са опасни за хората и домашните любимци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК