България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филмът "105 минути София" се завърна с първа награда от Санкт Петербург

Лентата бе показана на фестивала "Белите нощи", както и на "София Филм Фест"

01.05.2019 | 10:30 Редактор: Иван Берберов
Филмът

"София Филм Фест" бе дом на премиерната прожекция на пълнометражния документален филм "105 минути София". Многопластовият разказ за историята на столицата донесе и първа награда от фестивала "Белите нощи" в Санкт Петербург. 

"Филмът беше много топло приет на фестивала "Бели нощи". Имаше много въпроси към мен след прожекцията. Хората изгледаха лентата с търпение. Всички добре разбраха филма. Конкуренцията беше много сериозна. Впечатли ги историята, която сме показали. Казаха ни, че този филм трябва да се показва в училище. Вече филмът е с руски субтитри. Посрещнаха ни много добре, накараха ни да се чувстваме вкъщи", сподели фестивалният координатор на филма Зорница Петкова. 

Режисьорът на "105 минути София" Камен Воденичаров подчерта в "България сутрин", че признанието на филма в Русия е огромна радост за целия екип. 

"Имахме известни притеснения в началото, защото сме откровени и разказваме всичко. Благодарни сме на освобождаването на града от руските сили, но споменаваме и за тъжните времена, които настъпват след като идва съветската армия. Мислех, че ще реагират негативно, но напротив. Изминаха 7 години, в които събрахме филма. В българските сериали има много добри актьори. Бяхме решили да наложим непознати лица в нашия филм", обясни той пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК