България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог: Няма явление като празнична депресия, има неоправдани очаквания

Великден е време за почивка, подчерта Ина Антонова

26.04.2019 | 08:59 Редактор: Зорница Костадинова
Психолог: Няма явление като празнична депресия, има неоправдани очаквания

Предстоящите семейни празници могат да се окажат и доста изморителни - както физически, така и психически. Подготовката за тях, празничните вечери и срещите с роднини, които не сме виждали от много време, могат да се отразят и на емоционалния ни баланс.

Равносметката, която правим пред тях може да ни докара до депресия. Как да подходим в следващите дни, за да останем отпочинали и спокойни след празника? По темата в "България сутрин" говори психологът Ина Антонова.

"Пътуването трябва да се превърне в част от празника. Ако успеем да организираме така семейството си, че да не крещим през цялото време, за да можем да си осигурим привиден комфорт, ами го превърнем в някакъв тип игра, ще бъде много по-прекрасно начало на празниците", посъветва тя.

Антонова допълни, че не трябва да нагнетяваме напрежение, защото през следващите дни ще трябва да изживяваме този стрес.

По думите ѝ това, което ще се случи по празниците е изключително приятно и важно, само ако ние решим да е така. Проблемът е нагласата за тях:

"Няма такова явление като празнична депресия, има очаквания, които няма да се оправдаят".

Според нея сравняването с роднините и опитите да демонстрираме превъзходство ще убие празничния дух. 

"Ние сме си дали някакви обещания по Коледа и Нова година. На Великден си теглим чертата и виждаме, че нищо от тях не сме започнали да изпълняваме. Проблемът не е, че не сме започнали да ги изпълняваме, а защо полагаме основите на нещо, което нямаме никакви намерения да изпълним", посочи тя. 

По думите ѝ празникът не е време за празнуване, а за почивка. Антонова обясни още пред Bulgaria ON AIR, че всъщност позитивният и негативният стрес се обработват по един и същи начин в организма и затова понякога дори приятните емоции могат да ни дойдат в повече.

И добави, че депресията също е свързана с неоправданите очаквания. А за да я определим като заболяване трябва да продължава повече от две седмици. Съветът ѝ е да прибягваме веднага към медикаменти, а при първите симптоми да се запитаме откъде идва проблемът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК