България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Козунакът е градска работа, не е обреден хляб, настоя фоклорист

Проф. Георг Краев обясни символиката около Великден

26.04.2019 | 09:40 Редактор: Тодор Петров
Козунакът е градска работа, не е обреден хляб, настоя фоклорист

"Козунакът е градска работа, не е обреден хляб. Обредният хляб е сериозна работа, защото това е тялото Господне", посочи на Велики петък пред Bulgaria ON AIR експертът по фолклорни изкуства проф. Георг Краев. 

Разказвайки за символиката около Великден той подчерта, че хляб не се реже от жена, а в класическия фолклор има мъжка работа и женска работа. Приказки като "жената може да бъде шофьор" се смятат за грях. Мъжът носи, а жената превръща това нещо в култура, обясни фолклористът.

"Яйцето е много важен знак. Първо е бяло и после става червено. Мартеницата също е в бяло и червено. Това бяло и червено е просмукано в нашата обредност. Това са тези биосоциални значения - мъжкото и женското начало в нашето живеене. Умението мъж и жена да се съюзят", разказа проф. Краев.

За зрителите на "България сутрин" той обясни, че говорим за фолклорната ни класика четейки я, но по думите му няма нищо по-безсмислено от това, тъй като тя трябва да бъде пята. 

"Това е култура на страхотни правила. Безкрайно много сме избягали от тези правила. Не познавам българин, който спазва някакви правила. Проблемът с вярата е проблем на дома, на семейството. Ако майката няма познание за своята вяра, тя няма как да го предаде. Културните ценности се предават от баба на внучка и от дядо на внук. Това прескачане на поколения прави културата ценностна и усвоима", каза още проф. Краев.

И настоя, че Възкресение Христово се посреща с почит. Яйцето до този момент е пост - не се изяжда цялото, а на парченца, защото иначе ще си изядеш късмета. Старото червено яйце пък бива заровено, за да оплоди нивата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК